Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Η Δίκη για τη Δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Του Μάνου Τσίζεκ, Ηθοποιού / Σκηνοθέτη

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, ξεκίνησε η ιστορική δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί.

Η δίκη αυτή ξεκίνησε με ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου υιοθέτησαν εξ’ αρχής την εισαγγελική πρόταση, να αποδοθεί στους κατηγορούμενους η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Αυτό, προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι κατηγορούμενοι να «πέσουνε στα μαλακά» με ποινές χάδι και να μην σταθεί εφικτό να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη για το αποτρόπαιο της άγριας αυτής ομαδικής δολοφονίας.

Επίσης, προκλητική για το κοινό περί δικαίου αίσθημα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και της έναρξης αυτής της δίκης. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 και η δίκη τελικά ξεκίνησε ακριβώς δύο χρόνια και ένα μήνα αργότερα. Όλο αυτό το διάστημα, οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Όπως έχουνε αναφέρει χαρακτηριστικά οι γονείς του Ζακ: «Η απόδοση δικαιοσύνης αποκτά ουσιαστική σημασία όταν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας και να λειτουργεί αποτρεπτικά για βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές».

Είναι απορίας άξιον τι είδους δικαιοσύνη ακριβώς θα αποδοθεί για έναν μαρτυρικό θάνατο σε δημόσια θέα (που τα ΜΜΕ φρόντισαν να επαναλάβουν δεύτερη και τρίτη φορά με την εκστρατεία δολοφονίας του χαρακτήρα του θύματος, την οποία τόσο η αυτοψία όσο και η ιατροδικαστική εξέταση τελικά διέψευσαν πλήρως), όταν δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δύο κατηγορούμενων, παρά του αιτήματος των δικηγόρων του Ζακ (ενώ έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του νεκρού θύματος), δεν έχουν αναζητηθεί, βρεθεί και καταθέσει βασικοί αυτόπτες μάρτυρες και δεν έχει αναζητηθεί, ούτε παρουσιαστεί υλικό που θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

Επιπλέον, από τους οχτώ συνολικά αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην ανθρωποκτονία και στη συνέχεια περάσανε από ΕΔΕ, θα δικαστούν μόνο οι τέσσερις. Συνήγορός των εναγόμενων αστυνομικών είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης. Το δικαστήριο στις 21 Οκτωβρίου κλήρωσε τους τέσσερις ενόρκους και προχώρησε σε διακοπή, μετά από αίτημα ενός εκ των συνηγόρων του μεσίτη που επικαλέστηκε λόγους υγείας. Άλλη μια καθυστέρηση, στις τόσες που απαριθμεί αυτή η υπόθεση.

Σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Τα πολύχρωμα και ειρηνικά πλήθη του συγκεντρωμένου κόσμου έξω από το δικαστήριο ελπίζω να θυμίσουν στους ενόρκους, τους δικαστές και τους εισαγγελείς ότι όσες μεθοδεύσεις και να γίνονται στα πλαίσια της αστικής δικαιοσύνης προκειμένου να μένουν ατιμώρητοι οι αστυνομικοί και οι ακροδεξιοί που τελούν εγκλήματα κατά αθώων πολιτών, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε εγρήγορση και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της είναι πιο οξυμένα από ποτέ.

Ο φασισμός δεν τέλειωσε με την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ραντεβού στους δρόμους και στα δικαστήρια.
ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?