Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Το Φασιστικό Φίδι Επισκέπτεται την Κυψέλη

Του Μάνου Τσίζεκ, Ηθοποιού / Σκηνοθέτη

Το προηγούμενο Σάββατο το πρωί, ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη αποφάσισε να ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία από την Κυψέλη, μοιράζοντας προεκλογικά φυλλάδια με το σύνθημα «Να καθαρίσει η Αθήνα» και τρικάκια που καλούσαν σε εθνικιστική συγκέντρωση. Είναι να απορεί και να εξοργίζεται κανείς με το θράσος των φασιστών, να επιλέξουν να επισκεφτούν την συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας - στην οποία είχαν πάνω από μια δεκαετία να εμφανιστούν με τόσο προκλητικό τρόπο- προπηλακίζοντας, μάλιστα, και περαστικούς που τους αντιμίλησαν. Όμως, με λίγη παραπάνω σκέψη, η επίσκεψη αυτή κάθε άλλο από τυχαία και απρόσμενη φαντάζει.

Παρά την πολυεθνικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της γειτονιάς της Κυψέλης, οι κάτοικοι της περιοχής είναι έντονα διχασμένοι. Αρκετοί από τους Έλληνες, μάλιστα, δυσανασχετούν με την ύπαρξη μεταναστών και προσφύγων. Είναι κάτι που έχω διαπιστώσει έκπληκτος, ζώντας εκεί, καθημερινά, τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σε αυτό τον διχασμό, ίσως, θέλει να πατήσει και η Χρυσή Αυγή. Και για να γεφυρωθεί αυτό το κενό και να γίνουν, όντως, οι κοινωνικές και ιδεολογικές ζυμώσεις που χρειάζονται για να γεφυρωθούν αυτά τα χάσματα μεταξύ των κατοίκων, χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από φεστιβάλ και τη δράση των Μ.Κ.Ο. Είναι θέμα διαπαιδαγώγησης, είναι θέμα κινήματος, είναι θέμα πολιτικής, εργασιακής και ξεκάθαρα αντιφασιστικής κινητοποίησης με χαρακτήρα ταξικό, διεθνιστικό και αντικαπιταλιστικό.

Μην ξεχνάμε ότι η Κυψέλη μοσχοπουλιέται αυτή τη στιγμή σε επενδυτές από όλο τον κόσμο και δίνονται χρυσές βίζες αβέρτα. Δεν είναι, όμως, αυτοί οι ευκατάστατοι μετανάστες, γνωστοί και ως «expats», που δεν θέλει η Χρυσή Αυγή. Το ρατσιστικό και φασιστικό μένος εξαντλείται πάντα στους φτωχούς και τους αδύναμους, γιατί κατ' ουσίαν είναι βαθιά ταξικό και συστημικό. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν τον Κασιδιάρη, την Κυψέλη επισκέφτηκαν πρώτα ο Ντάισελμπλουμ, τον Σεπτέμβρη, για να προωθήσει το νέο του βιβλίο, και ύστερα ο Μητσοτάκης, τον Νοέμβρη.

Το πλάνο του να «καθαρίσει ο τόπος», μακροπρόθεσμα δεν είναι να καθαρίσει η Κυψέλη από μετανάστες, είναι να καθαρίσει η Κυψέλη από εμάς. Από φτωχούς, από μεροκαματιάρηδες και από οικογένειες εργατικής τάξης, δηλαδή, και να γεμίσει πλούσιους κατοίκους, γραφεία πολυεθνικών και πανάκριβα λουξ τουριστικά δωμάτια, εκτοξεύοντας τα ενοίκια στα 1000 + ευρώ το μήνα. Τους ενοχλεί που η Κυψέλη είναι από τις τελευταίες working class γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με χαμηλά ενοίκια, και για αυτό επιστρατεύουν την Χρυσή Αυγή και ξεκινάει από εκεί ο Κασιδιάρης την προεκλογική του εκστρατεία: για να επιταχυνθεί η ισοπεδωτική και κοινωνικά διαβρωτική διαδικασία του gentrification.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε να εντατικοποιείται το 2017, έτος κατά το οποίο η Κυψέλη «φιλοξένησε» στους δημόσιους χώρους της πλήθος από curators, events και performances της Documenta 14 και θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία, όταν κατασκευαστεί ο νέος σταθμός Μετρό στην πλατεία Κυψέλης. Η μαφία, οι μπράβοι και η Χρυσή Αυγή θα είναι εκεί για να σιγουρέψουν ότι τα σχέδια των αφεντικών θα προχωρήσουν απρόσκοπτα.

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?