Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Το ξεπούλημα του νερού πίσω από την μάσκα του "δημοσίου ελέγχου"

Του Γιώργου Αρχοντόπουλου

Με την ένταξη των ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο ουσιαστικά μετατρέπεται το νερό, από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες σκοπός των εταιρειών ύδρευσης ήταν να παρέχουν επαρκή ποσότητα καθαρού νερού και συνθήκες υγιεινής (αποχέτευση) για το κοινωνικό σύνολο.
Υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, όμως, σκοπός των εταιρειών ύδρευσης είναι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη ώστε να αποπληρώνεται το χρέος.
Παρά την ισχυρή απόφαση του ΣτΕ (1906/2014), η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει την απόφαση αυτή με το τρίπτυχο ΤΑΙΠΕΔ - Υπερταμείο - ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

Το ΤΑΙΠΕΔ ως ταμείο ρευστοποιήσεων και θυγατρική του υπερταμείου, σκοπό έχει να πουλήσει τα μερίδιά του σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, 24% και 11% αντίστοιχα. Επιβάλλεται λοιπόν το 49% των εταιρειών ύδρευσης να ανήκει σε ιδιωτικά χέρια (από το 2001 το 26% της ΕΥΑΘ και το 39% της ΕΥΔΑΠ είναι σε χέρια ιδιωτών μέσω του χρηματιστηρίου). Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, ο Jean Louis Chaussade, Διευθύνων Σύμβουλος της Suez δηλωσε: «Aυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το management αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τη διαχείριση. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».
Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε: «Οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνολογία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».

Γίνεται ολοφάνερο ότι επιχειρείται να στηθεί ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) όπου ο ιδιώτης θα ελέγχει το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό για τη ζωή, το νερό. Ένα μοντέλο το οποίο αφού απέτυχε σε Γαλλία, Γερμανία, τώρα οι δανειστές θέλουν να το εφαρμόσουν στην Ελλάδα ώστε να κερδίζουν οι πολυεθνικές τους.
Στην Διοίκηση του Υπερταμείου, υπάρχουν τρεις Έλληνες και δύο ξένοι αλλά οι ξένοι έχουν το δικαίωμα του βέτο, συνεπώς ελέγχουν απόλυτα τις αποφάσεις.

ΚΥΑ τιμολόγησης νερού: θεμελιώδη παράβαση της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί η επιλογή λογιστικών και μόνο κριτηρίων για την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία αφορά αδιακρίτως σε όλες τις περιοχές (λεκάνες απορροής ποταμών), αντί της επιλογής περιβαλλοντικά ωφέλιμων κριτηρίων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (λεκάνες απορροής ποταμών) και των Σχεδίων Διαχείρισης για κάθε λεκάνη απορροής, όπως επιτάσσει η Οδηγία 2000/60/ΕΚ και η εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003και π.δ. 51/2007).
Η παραβίαση τόσο της Οδηγίας όσο και της εθνικής νομοθεσίας είναι προφανής. Ακόμη και σε περίπτωση πιθανών κενών της ανάκτησης κόστους που θα προκύψουν από το “κοινωνικό τιμολόγιο”, δε θα καλύπτονται από το κράτος αλλά από τους... υπόλοιπους χρήστες ύδατος του παρόχου! Πάει και το κοινωνικό πρόσωπο των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ!

Αυτά είναι τα σχέδια για το μέλλον του νερού, μια πολύπλοκη κατάσταση που σκοπό έχει να χαθεί ο δημόσιος έλεγχος ενός κοινωνικού αγαθού που μας το παρέχει η Φύση. Στο χέρι μας είναι να το επιτρέψουμε ή όχι.
Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, θα σας φανερώσει οργανωμένα κινήματα κατά της ιδιωτικοποίησης SOSte toNero, ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ, savegreekwater, Σωματείο ΕΥΑΘ κ.α.
Οργανωθείτε!

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?