Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Ο μύθος των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Του Ιωάννη Πουρσανίδη, Mba, bSc

Η τωρινή κυβέρνηση και γενικότερα όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων μιλάνε για την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στην νέα επιχειρηματικότητα. Η δεκαετία του 2000 υπήρξε μια εποχή ορόσημο για την έξαρση της επιχειρηματικότητας. Ήταν γεγονός ότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες επιτυχημένες επιχειρήσεις από πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η πιο δυνατή και μορφωμένη γενιά της Ελλάδος έδωσε τον μέγιστο αγώνα για την χώρα μας και για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Αυτή, όμως, η γενιά δημιουργήθηκε από την μεσαία τάξη, ούτε από την μεγαλοαστική ούτε από την άρχουσα. Πώς, λοιπόν, τώρα περιμένουμε να συμβεί το ίδιο όταν η μεσαία τάξη προχωράει με δεκανίκια; Πραγματικά νομίζω ότι θα πρέπει η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση από εδώ και πέρα να έχει έως κύριο στόχο την επαναφορά της ταξικής ισορροπίας και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε ξανά να δημιουργήσουμε. Να μην γίνουμε υπάλληλοι των μεγάλων επενδυτών με μισθούς της πείνας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον μύθο των καινοτόμων επιχειρήσεων και ας μιλήσουμε για την κοινωνία και την ισορροπία των τάξεων.

Με στόχο τον πολίτη και την ευημερία. Είναι ο μόνος τρόπος, πιστεύω, να πάμε μπροστά και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Είναι φανερό ότι ο στόχος της νέας τάξης των πραγμάτων είναι να παγιδεύσει τον πολίτη σε ένα τρόπο σκέψης που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ζητάει την καινοτομία έως την μόνη λύση, δημιουργώντας, όμως, έτσι υπέρμετρο ανταγωνισμό. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα να στρεσάρονται τα μεσαία στρώματα και να δημιουργείται, όπως είναι φυσιολογικό, ένας χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Τα νέα παιδιά φοβούνται να κάνουν την αρχή, η επιχειρηματικότητα πλέον μοιάζει βουνό και κανένας δεν θέλει να το ανέβει. Ας επικεντρωθούμε, λοιπόν, στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και στην επίλυση αυτών, και ας μην μιλάμε σαν Αμερικανοί κυβερνήτες για φρου- φρου και αρώματα.

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?