Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Παρακαλούμε: 'Οχι κροκοδείλια δάκρυα, μετά το έγκλημα!

Της Ευαγγελίας Παναή, Φιλολόγου-Επιχειρηματία, Δημοτικής Συμβούλου Ρόδου

Όταν το αεροδρόμιο της Ρόδου ήταν ακόμη κρατικό, ήμουν από τους ελάχιστους ανθρώπους που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την άσχημη εικόνα που αυτό παρουσίαζε σε πολλά πράγματα, και πάρα πολλές φορές, με τις όποιες προσωπικές μου δυνάμεις, έκανα ό,τι μπορούσα, ως απλή πολίτης, για να τα αναδείξω, ώστε να διορθωθούν για το καλό και των επιβατών - ντόπιων και τουριστών-, και για να μην αμαυρώνεται η εικόνα της Ρόδου μας που λατρεύω...

Έτσι, πολλές φορές φωτογράφισα και δημοσίευσα στο διαδίκτυο, έγραψα στις εφημερίδες, μίλησα στις τηλεοράσεις, έκανα έγγραφα στις υπηρεσίες του Δήμου για την ντροπιαστική εικόνα:

- των εισόδων-εξόδων του αεροδρομίου, ειδικά της δυτικής προς Παραδείσι,

- της περι-αερολιμενικής περιοχής, με την απόλυτη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στον δρόμο αεροδρομίου-Κρεμαστής,

- των πρόχειρα παρατημένων, σε κοινή θέα, σκουπιδιών να παρασύρονται από τον αέρα, δίπλα από τον διάδρομο τροχοδρόμησης και την επαρχιακή οδό, δίπλα στα συρματοπλέγματα, όπου μετά από τις καταγγελίες μου, μπήκε μουσαμάς, δίκην καραγκιόζ-μπερντέ,

- των παρδαλών, διάσπαρτων μέσα στις αίθουσες του αεροδρομίου Ρόδου, κουβάδων, για να μαζεύουν τα νερά που έτρεχαν από την οροφή κάθε που έβρεχε,

- των ηλεκτρικών κλιμάκων, που χρόνια ολόκληρα έχασκαν ξεκοιλιασμένες και εκτός λειτουργίας.

Φώναξα και κατήγγειλα όλα αυτά τα στραβά και ντροπιαστικά, που οι εκάστοτε τότε βουλευτές και υπουργοί των τότε κυβερνώντων κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, περνούσαν από μπροστά τους, κάθε φορά που, συχνά-πυκνά, ταξίδευαν, και δεν φρόντιζαν με την εξουσία που είχαν, να διορθωθούν, ή να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που χρησιμοποιούνταν πάντα ως δικαιολογία, για να μην διορθωθούν ποτέ!

Ήταν οι ίδιοι βουλευτές, των ίδιων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που άφησαν οποιαδήποτε κρατική υποδομή να υποβαθμιστεί, να ξεπέσει στα μάτια των Πολιτών, ώστε να τους είναι πιο εύκολο ύστερα να την ξεπουλήσουν σε ιδιώτες, με την δικαιολογία ότι το Κράτος, δεν μπορεί ποτέ να είναι καλός διαχειριστής της περιουσίας του!

Σημειωτέον και σημαντικό: αυτά τα ίδια κόμματα που, για ψηφοθηρικούς λόγους, φόρτωσαν την Ολυμπιακή και τα αεροδρόμια με α) στρατιές "ημετέρων" και β) χρέη πολλών εκατομμυρίων απλήρωτων εισιτηρίων!

Είναι τα ίδια κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που, μαζί με τους σημερινούς κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψήφισαν, εν πλήρη και αγαστή συνεργασία, το ξεπούλημα των 14 χρυσοφόρων και σημαντικότερων Ελληνικών Περιφερειακών Αεροδρομίων στην FRAPORT! (Ναι, ναι! εκείνων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πριν την άνοδό τους στην εξουσία, διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους, φώναζαν κατά της ιδιωτικοποίησης! Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου η προσωπική διαβεβαίωση του Τσίπρα προς εμένα, όταν στην υποδοχή του προεκλογικά στο αεροδρόμιο Ρόδου, τον Ιανουάριο 2015, του έθεσα το θέμα, του να μην επιτραπεί η πώληση, καθώς και η κατηγορηματική διαβεβαίωσή του προς όλους τους Ροδίτες, το ίδιο βράδυ, στην προεκλογική του ομιλία στο Ροδίνι, ότι το αεροδρόμιο ΔΕΝ θα ιδιωτικοποιηθεί)!

Η δικαιολογία για το έγκλημα ήταν: "Το Κράτος δεν μπορεί ποτέ να είναι καλός διαχειριστής της περιουσίας του! Δεν έχει ευελιξία, επινοητικότητα, καλαισθησία, κλπ, κλπ...." Σε αντίθεση, βέβαια με τον ιδιώτη, που τα «διορθώνει» όλα με το «άγγιγμα του ραβδιού» της ιλιγγιώδους επιχειρηματικής του ικανότητας!... Βάλε τώρα εσύ, «αφελή αυτόχθονα», αν είναι και Γερμανός - το απαύγασμα της συστηματικότητας και του προγραμματισμού- «τί θαύματα» θα έβλεπες να γίνονται!

Η πικρή και καταστροφική πραγματικότητα, περισσότερο από ενάμιση χρόνο από την ανάληψη της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης του Αεροδρομίου Ρόδου από την Fraport είναι η εξής: Όλα τα κακώς κείμενα του αεροδρομίου, όχι απλώς παραμένουν, αλλά επιδεινώθηκαν! Καμία παρέμβαση δεν έγινε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, της εικόνας του αεροδρομίου και των παρεχομένων υπηρεσιών! Αντιθέτως, η ταλαιπωρία των επιβατών και η δυσφήμηση του νησιού μας «χτύπησε κόκκινο»!

1) Ο ήδη ανεπαρκής χώρος αναμονής των επιβατών στις αναχωρήσεις, μειώθηκε ακόμη περισσότερο, διότι το πρώτο μέλημα των «επενδυτών» ήταν να αυξήσουν τον χώρο που καταλαμβάνουν τα καταστήματα, δημιουργώντας έτσι καταστάσεις ασφυκτικές, δεδομένου ότι ο αριθμός των επιβατών βαίνει αυξανόμενος χρόνο με το χρόνο! Αλλά βλέπετε, αυτή ήταν η «μπίζνα» που θα έδινε κέρδος στον «στρατηγικό επενδυτή», που σίγουρα δεν ήρθε εδώ για φιλανθρωπίες!

2) Πέταξε έξω από το αεροδρόμιο τα σταντ υποδοχής επιβατών των διαφόρων πρακτορείων, δημιουργώντας ένα αληθινό χάος στην άφιξη και παραλαβή των τουριστών.

3) Ανάγκασε τους αναχωρούντες επιβάτες, να σέρνουν τις αποσκευές τους για δεκάδες μέτρα για να τις παραδώσουν μετά το check in, αντί να υπάρχουν επί τόπου τα μηχανήματα x-ray! Αλλά βλέπετε, αυτό, δεν δίνει χρήμα στον «στρατηγικό επενδυτή»!

4) Αποκορύφωμα, η ολοκληρωτική πτώση του συστήματος check in πριν λίγες εβδομάδες για πάρα πολλές ώρες, που δημιούργησε ένα περισσότερο και από τριτοκοσμικό χάος και ασύλληπτη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβατών που, μετά από ένα ταπεινωτικό στριμωξίδι, βρέθηκαν να κοιμούνται σε πατώματα αεροδρομίου και λόμπι ξενοδοχείων!

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που δεν φρόντισε ως πρώτο της μέλημα, να εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή χώρο συγκέντρωσης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια, σωρός τραγικός, να υποδέχονται στην είσοδο του αεροδρομίου σε κοινή θέα, κι αυτούς που μπαίνουν κι αυτούς που φεύγουν από το αεροδρόμιο!

Ανίκανος ο «στρατηγικός επενδυτής» να λύσει ακόμη και πρακτικά μικροπροβλήματα στον εξωτερικό χώρο, όπως το να βάλει ένα καπάκι μεταλλικό σε φρεάτιο στο πεζοδρόμιο έξω από τα κτίρια, που αποτελεί παγίδα ατυχημάτων για τους περαστικούς!

Για να μην μιλήσουμε για το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος σε όλο τον χώρο του Αεροδρομίου, με την παντελή έλλειψη ελέγχου και διαχείρισης της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!

Αλλά, αυτά δεν δίνουν χρήματα στον «επενδυτή»! Στον ίδιο «επενδυτή» που το Κράτος τού έδωσε πανελλαδικά 700 πυροσβέστες, στερώντας τους από μια χώρα, διαρκώς δασοπυρόπληκτη!

Αποκορύφωμα: με δεδομένο όλο αυτό το χάος, ετοιμάζουν στο ισόγειο του νέου κτιρίου, κατάστημα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών συσκευών, που θα απευθύνεται και στο εξωτερικό κοινό, «των ιθαγενών», επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω τα προβλήματα! Αλλά, είπαμε! Το κέρδος ενδιαφέρει τον «επενδυτή»!

ΥΓ. Όταν το αεροδρόμιο όδευε για ξεπούλημα, πολλοί σ' αυτόν τον Τόπο, είτε απείχαν απ΄ οποιονδήποτε αγώνα, ήταν «και με τον Αλέξανδρο και με το φίδι», είτε μιλούσαν ορθάνοιχτα για ιδιωτικοποίηση ως μόνη λύση βελτίωσης, ωσάν η Fraport να ερχόταν εδώ με σκοπό την φιλανθρωπία και όχι το κέρδος! Είναι οι ίδιοι που σήμερα, εντελώς υποκριτικά, μιλούν για Fraport που καταστρέφει τον τουρισμό! Αιδώς!

Για όλους εμάς που είπαμε το ΟΧΙ από την αρχή και εξακολουθούμε για μύριους λόγους υψίστης οικονομικής και εθνικής σημασίας να το λέμε και θα το λέμε:

"FOR US, THE GAME IS NOT OVER! OUR AIRPORTS ARE NOT FOR SALE!"

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?