Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Η φωτιά στη Ραφήνα

Του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου, Ιδιοκτήτη Βρεφονηπιακών σταθμών

(Εστάλη το πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου)

Η φωτιά στη Ραφήνα!

Δευτέρα απόγευμα και ώρα 16.15 ανέβασα στο facebook τη φωτογραφία με την αρχική εστία της φωτιάς στη Διώνη. Μία περιοχή πάνω από την Καλλιτεχνούπολη, προς Πεντέλη. (Ο καθηγητής Λιαντίνης, σε μία ομιλία του είχε πει: "Στην εποχή μας, τα παιδιά μας διδάσκονται από τους δημοσιογράφους. Αυτοί είναι οι σημερινοί δάσκαλοι. Αυτοί μορφώνουν τα παιδιά μας.)

Από τη Δευτέρα το βράδυ, ξημερώματα Τρίτης, όλα τα κανάλια έδειχναν εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή μας. Περιγραφικότατοι μέχρι αηδίας μόνο και μόνο για να πουλήσουν. Τι να πουλήσουν; Τον πόνο, την απόγνωση, τον πανικό, τη θλίψη.

Παραπληροφόρηση αναφορικά με τον κρατικό μηχανισμό και σιωπή. Οι κλισέ φράσεις: Δεν είναι ώρα για απονομή ευθυνών. Πότε, ανεγκέφαλοι, κιτρινιστές, είναι η ώρα;

Πάνω από εβδομήντα οι νεκροί. Πάνω από εκατό οι αγνοούμενοι!

Το κράτος ολιγώρησε. Το κράτος δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση. Το κράτος έχει ευθύνη!

Τρία ερωτήματα στα οποία περιμένω απάντηση!

Περιμένω απάντηση ως Έλληνας Πολίτης, ως κάτοικος Ραφήνας και ως Πολιτευτής στην Περιφέρεια Αττικής με "εξωκοινοβουλευτικό", προς το παρόν, κόμμα.

Ερώτημα πρώτο: Η φωτιά στις 16.15 είχε ένα μέτωπο μικτό και έκαιγε φρέσκα κλαδιά και θάμνους, γι' αυτό και ο άσπρος καπνός. Σε 30 λεπτά η φωτιά είχε αναπτυχθεί σε μέτωπο ενός και πλέον χιλιομέτρου, με ανέμους ισχυρούς και με κατεύθυνση Ραφήνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι και Ζούμπερι.

Στις 17.20 ένα ελικόπτερο επιτηρούσε την περιοχή για να αξιολογήσει την όλη κατάσταση. Η φωτιά, όμως, είχε πάρει ανεξέλεγκτη πορεία προς Νέο Βουτζά και κατέβαινε προς Λ. Μαραθώνος από τη Β΄ έξοδο του Βουτζά, πάνω από το παλαιό ξενοδοχείο Bella Vista. Στις 18.30 εμφανίστηκε το πρώτο ελικόπτερο για την κατάσβεση και σε 15 λεπτά μετά εμφανίζεται και το πρώτο canader! Αργά πολύ αργά! Η φωτιά είχε φτάσει στη Μαραθώνος και είχε περάσει απέναντι προς Ραφήνα. Γιατί τέτοια καθυστέρηση;

Ερώτημα δεύτερο: Ήδη, πριν τις 18.30, η Τροχαία είχε κλείσει για τα Ι.Χ. τη Λ. Μαραθώνος, κυρίως το ρεύμα προς Μάτι - Ζούμπερι, και γινόταν εκτροπή προς τη Λ. Φλέμινγκ, προς τη Ραφήνα, δηλαδή. Κάτοικοι, δηλαδή, του Νέου Βουτζά, της Νέας Μάκρης, του Ζούμπερι, έμπαιναν μέσα στη Ραφήνα και για να πάνε βόρεια, προς τις παραπάνω, δηλαδή, περιοχές, έμπαιναν σε στενούς δρόμους, όπως ο δρόμος προς το Κόκκινο Λιμανάκι, την καφετέρια "Μπαλκόνι" ή την καφετέρια "Cavo". Ο αριθμός αυτός των αυτοκινήτων (να σημειωθεί ότι ήταν μεγάλος) προστέθηκε στον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων των λουομένων στις παραλίες στο Ζούμπερι, στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τραγικό αποτέλεσμα, ο πανικός, η άναρχη φυγή, ο στενός δρόμος, το μπλοκάρισμα, η παντελής έλλειψη κράτους, η φωτιά από τη μία και η θάλασσα από την άλλη. Αποτέλεσμα, κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους από τη φωτιά, μπλοκαρισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα τους, άλλοι χωρίς να ξέρουν κολύμπι να πηδάνε στη θάλασσα και να πνίγονται. Γιατί η εκτροπή αυτή χωρίς να υπάρχει Τροχαία στους δρόμους αυτούς;

Ερώτημα τρίτο: Η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος προς τη θάλασσα, δηλαδή, προς Ζούμπερι, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και ΒΔ Ραφήνα, μετά τις 20.00, με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα, δύο ελικόπτερα και δύο canader, να μην έχουν ούτε την ώρα, αλλά ούτε και την δυνατότητα να κάνουν τίποτα. Επίσης, τα επίγεια μέσα ήταν λίγα για τον όγκο και την αγριότητα της φωτιάς.

Το 1995, αν θυμάμαι καλά, η φωτιά που είχε ξεκινήσει από τη Μάκρη και έκαψε εκτάσεις μέχρι λίγο πριν το αεροδρόμιο, ήταν και εκείνη μεγάλη, έκανε καταστροφές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα! Αυτή γιατί είχε αυτή την τραγική κατάληξη;

Ήταν επαρκή τα μέσα για αυτή τη φωτιά;

Για όλα όσα περιέγραψα, για να στοιχειοθετήσω τα τρία βασικά ερωτήματά μου, υπάρχουν φωτογραφίες, αλλά και μαρτυρίες συνεργατών μου.

Τα μεγάλα λόγια, οι μέρες πένθους, η ανωριμότητα και η απειρία των αρχών και ο πολιτικός αμοραλισμός των πολιτικών, το μόνο που δημιουργούν είναι εμετικές τάσεις και αποστροφή. Από την άλλη, τα βοθροκάναλα να μάθουν πότε πρέπει να σιωπούν ή να κωδικοποιούν τα γεγονότα. Ίσως έτσι έχουμε πληρέστερη ενημέρωση!

Χθες το βράδυ, ακούγοντας το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, άκουγα τις ανακρίβειες και προσπαθούσα να επικοινωνήσω με το κανάλι πάνω από μία ώρα. Οι γραμμές κατειλημμένες! Παίρνω, μετά από ώρες προσπαθειών, το τηλεφωνικό κέντρο, τους λέω τι θέλω και μου λένε να πάρω αύριο το πρωί να τους ενημερώσω. Εγώ δεν ήθελα να τους σφίξω το χέρι! Να τους επιπλήξω ήθελα για τις ανακρίβειες που λέγανε, που τις έδιναν και "επιστημονικές" ερμηνείες για να δώσουν κύρος στην είδηση. Τελικά την κατσάδα την έφαγε η τηλεφωνήτρια. Όχι άδικα! Και αυτή έχει μερίδιο συμμετοχής!

Περιμένω απαντήσεις. Κυβερνητικοί, μη κυβερνητικοί, Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, κομματικές οργανώσεις.

 

Ένας Έλληνας Πολίτης
Ένας Κάτοικος Ραφήνας

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?