Å×Ù ËÏÃÏ

Å×Ù ËÏÃÏ Å×Ù ËÏÃÏ

γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί

Πώς γεννήθηκε το Κίνημα του Βόλου κατά της καύσης επικίνδυνων απορριμμάτων: μια ζωντανή μαρτυρία

Του Γιάννη Κάϊρα, Προέδρου του Συνδέσμου Εμποροϋπαλληλών & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου, μέλους της Πλεύσης Ελευθερίας Μαγνησίας, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, μέλους της Επιτροπής πολιτών εναντίον των πλειστηριασμών πρώτης - λαϊκής κατοικίας

Δεν θα σας αναλύσω τι είναι κίνημα, έχουν προηγηθεί ή θα ακολουθήσουν σπουδαιότεροι από εμένα ώστε να αναλύσουν και να αναπτύξουν την θεωρία του. Θα σας πω, πώς γεννήθηκε ένα, εδώ, στον Βόλο της Μαγνησίας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την πολιτική κατάσταση που διέπει τον Βόλο αυτή την στιγμή. Στην Κεντρική Κυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η πιο προδοτική κυβέρνηση από την Χούντα των Συνταγματαρχών και στην Δημοτική αρχή η παράταξη Μπέου, ένα μείγμα ΝΔ-Χ.Α. ΑΝΕΛ με διασυνδέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με συμπεριφορές μαφίας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το μνημονιακό, το απειλητικό κατά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, γεννήθηκε ένα κίνημα, ένα κίνημα που ξεκίνησε από την αντίσταση του ενός, μετά των τριών, των δεκάδων, των χιλίων, που έγινε ένα κύμα δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Μαγνησίας. Μιλάμε για το κίνημα της επιτροπής πολιτών εναντίον της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής δευτερογενή καυσίμου (σκουπιδιών) από την δημοτική παράταξη Μπέου ώστε να καίει η ΑΓΕΤ!

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν η ΑΓΕΤ (LAFARGE) ζήτησε άδεια για να καίει σκουπίδια (RDF, δηλαδή υλικά στα οποία περιλαμβάνονται χαρτί, γυαλί και πλαστικό) ως καύσιμο, προκειμένου να παράγει τσιμέντο, καταθέτοντας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ακολούθησε θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας του Αγοραστού (ΝΔ) επί της μελέτης, αλλά κομβικό σημείο υπήρξε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2014 (Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου), που έδινε το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ για καύση 100.000 τόνων RDF και 100.000 τόνων άλλων «εναλλακτικών» υλικών. Το 2015 πραγματοποιήθηκε καύση 7.000 τόνων RDF από την ΑΓΕΤ, ενώ με την τελευταία τροποποίηση της ΑΕΠΟ, που αφορά τον τρόπο μεταφοράς του RDF -όχι μόνο με φορτηγά, αλλά και με πλοία- και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Φεβρουάριο του 2017, άνοιξε ο δρόμος για την καύση των συνολικά 200.000 τόνων σκουπιδιών. Κάπου εδώ οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, όχι όλοι, άνθρωποι που έβλεπαν να καίγονται κακής ποιότητας RDF, δηλαδή πλαστικά που έφερνε η εταιρεία από τους ΧΥΤΑ της κάτω Ιταλίας που ελέγχονταν από την Ιταλική μαφία, σε εγκαταστάσεις απαρχαιωμένες και ακατάλληλες, γεμίζοντας καρκίνο τον Βόλο και τους ίδιους, επικοινωνούν με τον γραφόντα, αφού όλες οι παρατάξεις του σωματείου τους ήταν αγκαλιά με την διοίκηση! Άμεσες οι ενέργειες μας κατόπιν, με συναγωνιστές δημοτικούς συμβούλους που είναι δεκαετίες στα κινήματα πόλης, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και υπηρεσίες! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω: πολιτική συγκάλυψης από το Ιερατείο της Ε. Ε. έως τις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου περιβάλλοντος. Μόνη λύση πλέον το κίνημα! Επικοινωνούμε άμεσα με το ήδη υπάρχον πετυχημένο κίνημα πόλης που σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού της ΔΕΥΑΜΒ από τον Μπέο. Καλούμε τούς πολίτες στο πανεπιστήμιο του Βόλου παραθέτοντας τα στοιχεία όλα και αμεσοδημοκρατικά γεννιέται η επιτροπή πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και αρχίζουμε ένα αγώνα ενάντια στο καθεστώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της Δημοτικής Αρχής Βόλου (Μπέος).

Παράλληλα, ο Δήμος Βόλου με τον Μπέο προχώρησε σε μια «υπόγεια» συμφωνία με την ΑΓΕΤ, προκειμένου να της παραδίδει τα σκουπίδια του προς καύση στις εγκαταστάσεις της. Έτσι, τα 41 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν από το Ταμείο Συνοχής για μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης, θα δοθούν για μονάδα παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ του Βόλου με προδιαγραφές μόνο για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλαδή με «φωτογραφημένο» αποδέκτη την ΑΓΕΤ. Η «κάτω από το τραπέζι» συμφωνία του Δήμου Βόλου με την ΑΓΕΤ αποκαλύφθηκε όταν ο δήμος, δηλαδή ο Μπέος, πραγματοποίησε ημερίδα στις 20/3 για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, όπου ο εισηγητής ήταν ήδη από το 2014 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΓΕΤ. Κατά τα λοιπά, ο Δήμος Βόλου κρατά μια υποκριτικά διττή στάση - από τη μια τάσσεται κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και από την άλλη δρομολογεί ακάθεκτος την κατασκευή της μονάδας παραγωγής SRF για την ΑΓΕΤ! Τόσο το RDF όσο και το SRF είναι αποξηραμένα και χλωριωμένα απορρίμματα, αποτελούμενα από πλαστικό, συσκευασίες τετραπάκ, τυπωμένα χαρτιά κ.ά., ενώ διαφέρουν μόνο στο ότι το SRF περιέχει και οργανικά απορρίμματα. Κατά την καύση τους, εκλύονται στον αέρα διοξίνες, φουράνια κι άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων, καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, θάλλιο κ.ά.). Αυτό συμβαίνει ακόμη και στις πλέον προηγμένες τεχνολογικά μονάδες καύσης για παραγωγή θερμικής ενέργειας, πόσο μάλλον στους παρωχημένους κλιβάνους της Lafarge-ΑΓΕΤ. Εκτός των άλλων, το RDF περιέχει και πλαστικό που, για να μην εκπέμψει διοξίνες, θα πρέπει να περνά από συγκεκριμένη διαδικασία που έχει σχέση με τον χρόνο τον οποίο το υλικό αυτό περνάει από τους φούρνους τσιμέντου. Η ΑΓΕΤ δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις ώστε το υλικό να καίγεται αβλαβώς. Σύμφωνα με δήλωση στην Βουλή του Υπουργού κυρίου Φάμελλου, η ΑΓΕΤ είναι κάτω από τα όρια και είναι νόμιμη αφού καίει πειραματικά δύο χρόνια σκουπίδια.

Δηλαδή πειραματικός καρκίνος πάνω από τα κεφάλια μας!

Ο αγώνας διαρκείας της Επιτροπής πολιτών συνεχίζεται με παρεμβάσεις στην ΔΕΘ και στην ομιλία του Υπουργού Υγείας Ξανθού, με καταλήψεις των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, με παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια με διώξεις από το καθεστώς και μηνύσεις κατά συναγωνιστών και συναγωνιστριών, με παρέμβαση και συμβολική κατάληψη του υπουργείου περιβάλλοντος, οι απαντήσεις ίδιες πάντα: όλα καλά καμωμένα.. Και ο Βόλος πρωταθλητής στον καρκίνο.. Είχε έρθει καιρός για την απάντηση του κινήματος, ενός παμβολιώτικου Συλλαλητηρίου που θα έδειχνε τον δρόμο!

Στις 5 του Μάη δεκάδες χιλιάδες Βολιωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις οικογένειες τους! Ο αγώνας εναντίον του καθεστώτος συνεχίζεται, το κίνημα είναι εδώ, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του Μπέου!

Λέμε Ναι στην Ζωή, Όχι στον Καρκίνο!

ΕΧΩ ΛΟΓΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ
 

ÔÉ ÃÉÍÅÔÁÉ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?